Veelgestelde vragen (FAQ)

Heeft u vragen?

Heeft u vragen over dit onderzoek? Op deze pagina kunt u de antwoorden op veelgestelde vragen vinden. Mocht u desondanks nog onbeantwoorde vragen hebben, schroom dan niet ons te contacteren!

Instructie-video: Hoe start ik nadat ik ben toegelaten?

ALGEMENE VRAGEN

Wat kunnen deelnemers verwachten van het onderzoek?

Tijdens het onderzoek worden alle deelnemers willekeurig toegewezen aan een controle groep of een groep die het computerspel moet spelen. Gedurende drie maanden speelt deze laatste groep minimaal driemaal per week tenminste 30 minuten het spel. Wij zullen diverse malen contact met de deelnemers opnemen om vragenlijsten en testen af te nemen. Aan de hand daarvan willen wij bepalen of de cognitie is verbeterd door het computerspel.

Welke mensen doen mee aan dit onderzoek?

Deelnemers hebben de ziekte van Parkinson, zijn tussen de 40 en 75 jaar oud te zijn, hebben cognitieve klachten, maar ontvangen geen huidige cognitieve therapie, gebruiken langer dan 3 maanden dezelfde medicatie en hebben toegang tot het internet.

Wat voor testen worden er afgenomen aan het begin van het onderzoek?

Voor de start van het onderzoek vindt er een ‘screening’ plaats. Deze screening bestaat uit diverse vragenlijsten die rekening houden met de ernst van Parkinson, cognitie, slaapdrang, medicatie, depressie, ziektegeschiedenis en auditieve en visuele problemen.

Wat als de ‘AquaSnap’ game vastloopt?

Mocht ‘AquaSnap’ vastlopen, dan kan het spel opnieuw worden opgestart. Indien uw computer of iPad verbonden is met het internet, haalt het spel automatisch uw gegevens weer op.

Waar zie ik hoelang ik al aan het spelen ben?

In de bovenste balk van ‘AquaSnap’ vindt u een tijdsindicatie in uren, minuten en seconden.

Moet de MyCQ-test in één keer worden afgerond?

Ja, indien u halverwege stopt, zult u opnieuw moeten beginnen. Het voltooien van MyCQ duurt ongeveer 30 minuten per keer.

Binnen hoeveel dagen na het invullen van het formulier wordt contact met mij opgenomen?

Wij proberen binnen één week contact met u op te nemen.

Ik ben niet toegelaten tot het onderzoek, waarom?

Om toegelaten te worden tot het onderzoek moet u voldoen aan een aantal gestelde criteria. Ook wanneer u hieraan voldoet, moet u nog een screenings-procedure doorlopen. Het is mogelijk dat u hierin afvalt en alsnog niet kan deelnemen aan het onderzoek.

Heb ik zelf inzage in mijn resultaten?

Sommige resultaten kunt u tussentijds inzien, zoals uw prestatief op de MyCQ-test. U kunt via de website https://app.mycognition.com/optimize inloggen met u MyCQ gebruikersnaam en wachtwoord.

Overige onderzoeksresultaten worden geanonimiseerd en kunnen niet ingezien worden.

Krijgen de deelnemers een onkostenvergoeding?

Er is een onkostenvergoeding beschikbaar en deze wordt omschreven in de proefpersonen informatiebrief (PIF). Deze PIF ontvangt u nadat u contact met ons heeft opgenomen.
Deelnemers krijgen overigens na afloop van het onderzoek de mogelijkheid om de game gratis te blijven spelen.

Ik heb het contactformulier niet volledig ingevuld. Kan ik dit herzien?

Wij zullen contact met u opnemen en samen met u het formulier doorlopen.

Ik kan niet inloggen op MyCQ en/of AquaSnap, wat nu?

Indien u niet kunt inloggen kan het zijn dat uw wachtwoord of e-mailadres niet correct is. Helaas kan in het systeem ook een storing optreden. Wij zullen deze dan zo snel mogelijk verhelpen. Neemt u contact met ons op!

In welke internet browser werken de apps?

MyCQ en AquaSnap gebruikt Unity Web Player om goed in uw browser te kunnen werken.

In welke browser werken MyCQ en AquaSnap?

  • Mozilla Firefox
  • Internet Explorer
  • Apple Safari
  • Opera Browser

In welke browser werken MyCQ en AquaSnap niet?

  • Edge Browser (standaard in Windows 10)
  • Google Chrome

Ik ben mijn wachtwoord vergeten, wat nu?

In de week dat u startte met dit onderzoek, hebben we uw login-gegevens naar u toe gemaild. Vermoedelijk kunt u ze in de mail terug vinden. Neem anders contact met ons op.

Om dit in de toekomst te voorkomen is het handig om uw wachtwoord ergens op te schrijven of om de optie wachtwoord onthouden in de game zelf aan te vinken.

Ik weet niet zeker of ik de vragenlijsten volledig heb ingevuld, kan dit gecontroleerd worden?

Online vragenlijsten kunnen alleen worden ingeleverd indien ze volledig zijn ingevuld. U kunt dus geen onvolledige vragenlijsten indienen.

Neem bij twijfel contact met ons op.

Wanneer ik het spel opstart, krijg ik een foutmelding, hoe kan dit?

Een reden hiervoor kan zijn dat u het spel niet in de juiste webbrowser hebt geopend. Helaas kan het spel niet gespeeld worden in Google Chrome. Webbrowsers die het spel wel ondersteunen zijn: Firefox, Internet Explorer en Safari.

Verder is het mogelijk dat u Unity Web Player niet heeft geïnstalleerd. Controleer op deze site  of Unity goed geïnstalleerd is (onder “Version of your Web Player”).

unityinstalled

Echter kunt u altijd contact met ons opnemen over dit soort problemen!

fMRI ONDERZOEK VRAGEN

Wat kunnen de deelnemers verwachten van de fMRI?

Aan het begin van het onderzoek en na 12 weken wordt de deelnemers gevraagd onder de MRI bepaalde geheugentaken uit te voeren. Proefpersonen kunnen door middel van een knop bij de wijsvinger antwoord geven op deze taken. MRI-scans worden afgenomen op de radiologie afdeling van het Maastricht Medisch Centrum.

Kan tijdens de fMRI ook een scan worden gemaakt van andere lichaamsdelen?

Dit kan helaas niet. Het onderzoek volgt een vast protocol voor elke proefpersoon.

Wat is wel en niet toegestaan tijdens de fMRI?

Tijdens het maken van de fMRI zijn bepaalde voorwerpen niet toegestaan. Denkt u hierbij aan bankpassen, gehoorapparaten, sleutels, sieraden, mascara en andere metalen voorwerpen. Kleding met ritsen, knopen en haakjes zijn eveneens verboden. Tijdens een gedeelte van de fMRI-scan kunt u muziek luisteren, echter is dit niet mogelijk gedurende het deel waarin u de opdrachten moet uitvoeren. U mag niet deelnemen aan de fMRI inden u zwanger bent, vaatclips, metaalsplinters, DBS-therapie, een pacemaker of een insulinepomp heeft.

Is het maken van een fMRI schadelijk?

Het maken van een fMRI is veilig, pijnloos en niet schadelijk voor de gezondheid.

Loopt ditzelfde onderzoek ook in andere steden?

Ja, voor dit onderzoek werken verschillende medische centra samen: het academisch ziekenhuis van Maastricht (MUMC+), het academisch ziekenhuis van Nijmegen (Radboud UMC) en het medisch ziekenhuis van Heerlen (Zuyderland Medisch Centrum). Deelname aan het fMRI deel is echter uitsluitend mogelijk in Maastricht

Kunnen de deelnemers de testen laten afnemen in alle meewerkende steden?

Nee, dit is helaas niet mogelijk. De deelnemers in Maastricht ondergaan ook alle testen in dit ziekenhuis. Zij kunnen het onderzoek in dat geval dus niet volgen in Nijmegen en/of Heerlen. Patiënten vanuit Heerlen en/of Nijmegen kunnen ook niet naar Maastricht komen.

Neem contact met ons op